ماهی کپور نقره ای
کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix) یکی از انواع ماهیان آب شیرین است که به خاطر توانایی بالا در رشد سریع و تغذیه از پلانکتونها، در سراسر جهان به عنوان یک گونه پرورشی محبوب شناخته میشود. این ماهی بومی چین است و برای اولین بار به منظور کنترل جلبکها و به عنوان منبع غذایی در سایر نقاط دنیا معرفی شد.
ویژگی های زیستی و اکولوژیکی:
تغذیه: کپور نقره ای عمدتا از پلانکتونهای گیاهی و جانوری تغذیه میکند. این رژیم غذایی باعث میشود که آنها در کنترل جلبکها و بهبود کیفیت آب نقش مهمی داشته باشند.
رشد: این ماهی قابلیت رشد سریعی دارد و میتواند در عرض چند ماه به وزن قابل توجهی برسد، که این ویژگی آن را برای پرورش تجاری بسیار جذاب میکند.
پرورش و اهمیت اقتصادی : کپور نقره ای به دلیل رشد سریع و توانایی بالا در تغذیه از منابع غذایی موجود در آب، به عنوان یک گونه مؤثر برای آبزیپروری دیده میشود. این ماهی در بسیاری از کشورها به ویژه در آسیا و نیز در برخی مناطق از آمریکا و اروپا پرورش داده میشود. علاوه بر کمک به کنترل جلبکها، کپور نقرهای منبع مهمی از پروتئین برای تغذیه انسان فراهم میآورد.
شناختی مختصر از ماهی کپور نقره ای
کپور نقره ای زیرگونه ای از کپور آسیایی است که اکثر تراکم آن در چین و شرق سیبری وجود دارد.
کپور نقره ای یکی از گونه های پرتکرار در صنعت آبزی پروری است که پس از کپور معمولی در رتبه (۲) قرار دارد.
در برخی کشورها این ماهی نوعی گونه مهاجم محسوب میشود.
زیستگاه این ماهی در رودخانه های بزرگ است که به علت تحمل اکسیژن کمتر از (۳) میلی گرم به ازای هر لیتر آب و میزان (۱۲ ppt) شوری نوعی ماهیان عطاف پذیر و سازگار محسوب میشود.
ماهی کپور نقره ای
خصوصیات ماهی کپور نقره ای
▪بدن این گونه از ماهی ها برخوردار از حالتی چماقی شکل است.
▪دارای شکم برآمده
▪طیف رنگی : بدن این ماهی نقره ای رنگ است که نواحی پشتی آن ها برخوردار از طیف رنگی تیره تری میباشد.
▪این گونه از ماهی ها بطور میانگین در بازه ی سنی (۸_۴) سالگی بالغ میشوند.
▪میزان حداکثر طول عمر : (۲۰ سال)
▪جنس ماده ماهی کپور نقره ای توانایی تخم گذاری میزان (۵) میلیون تخم در سال را دارد.
خصوصیات ماهی کپور نقره ای
چگونگی تغذیه
ماهی کپور نقره ای جزو ماهیهای فیلترکننده آب استخر پرورشی میباشد. این ماهی سبب فیلتر مواد کوچک دارای سایز (۴) میکرومتر میشود.
حالت اندام این ماهی در فیلترسازی مواد معلق تاثیر بسزایی دارد. دقت کنید ، مقدار فیلتراسیون این ماهی رابطه مستقیمی با سایز و بازه ی دمایی آب استخر دارد.
در کل ، تغذیه این ماهی از فیتوپلانکتون ، زئوپلانکتون به علاوه سایر میکروارگانیسم های کوچک صورت میگیرد.
چگونگی تغذیه
تخم ریزی
بطور معمول ، تخم ریزی این ماهی در اواخر فصول بهار و تابستان در بازه ی دمایی میانگین (۳۰_۱۸) درجه سانتیگراد انجام میگیرد
پس از تخم ریزی ماهیها ، تخم ها به علت جذب آب متورم میگردند.
پرورش کپور نقره ای
این زیرگونه از کپورماهیان به علت نیازمندی به هزینه کم و دوره کوتاه لازم جهت پرورش آن جزو یکی از ماهیهای پرورشی محبوب پرورش دهندگان جانداران آبزیاست.
اکثرا ماهی کپور نقره ای توام با سایر گونه های کپوراز جمله کپور سر گنده(بیگ هِد) و کپور معمولی مورد پرورش قرار میگیرد.
در واقع ، اکثر پرورش دهندگان این گونه از کپور ماهیان از کودهای مطلوبی جهت تولید پلانکتون مورد استفاده به منظور تغذیه آن استفاده میکنند. در کل میزان کود مصرفی مناسب بستگی به شرایط آب و هوایی فصول مختلف دارد.
دقت کنید ، (۱۵_۱۰) روز قبل از راه اندازی استخرهای پرورشی ماهی کپور نقره ای بایستی به وسیله کود مناسب ، کوددهی شوند.
پرورش کپور نقره ای
نکات احتیاطی برداشت کپور نقره ای :
▪ پرورش دهندگان این گونه از ماهی ها بایستی هنگام برداشت آن ، به منظور جلوگیری از آسیب دیدگی آنان بسیار با احتیاط رفتار کنند.
▪برداشت کپور نقره ایدر فصول تابستان و پاییز خطر بیشتری نسبت به برداشت آن در فصول زمستان و بهار دارد.
▪ هنگام برداشت باید اقدام به اکسیژن رسانی ماهی ها با استفاده از سیستم های هوادهی مناسب کنید.
▪از برداشت ماهی در طول روزهای بارانی پرهیز کنید.