یکشنبه , 3 نوامبر 2024 2024 - 11 - 03 ساعت :
» تغذیه آبزیان » پودر ماهی از مکمل های غذائی و پروتئینی در تغذیه آبزیان
تغذیه آبزیان

پودر ماهی از مکمل های غذائی و پروتئینی در تغذیه آبزیان

اکتبر 27, 2024 509

پودر ماهی از مکمل های غذائی و پروتئینی در تغذیه آبزیان می باشد و به واسطه ویژگی های ذیل از اهمیت زیادی برخوردار است :

۱-پودر ماهی یک منبع غنی پروتئینی می باشد.
۲-پودر ماهی از نظر دارا بودن اسیدهای آمینه ضروری همانند متیونین و لیزین که برای رشد و تولید اهمیت زیادی دارند ، غنی می باشند.
۳-انرژی قابل سوخت و ساز پودر ماهی نسبت به سایر منابع پروتئینی که در تغذیه آبزیان بکار برده می شود ، بالاتر بوده و حاوی ۲۸۵۰ الی ۳۰۰۰ کیلو کالری انرژی قابل سوخت و ساز   می باشد. این ماده بعنوان منبع انرژی برای آبزیان بسیار ارزشمند است زیرا چربی و پروتئین آن به راحتی از جداره دستگاه گوارش جذب می شود.

۴-پودر ماهی یکی از مهمترین محصولات فرعی حاصل از صنعت شیلات می باشد و حدود ۹۵ درصد از ماده خام مصرفی در تهیه آن را موادی تشکیل می دهند که بطور مستقیم مورد استفاده انسان قرار نمی گیرد.
۵-پودر ماهی و سپس آب مغذی حاصل از آن منابع مناسبی جهت تامین پروتئین ، کلسیم ، فسفر ، ویتامینهای گروه )  B  ریبوفلاوین ، کولین ، B12 ) می باشد و در ضمن به علت وجود فاکتورهای ناشناخته رشد (UGF ) باعث افزایش رشد آبزیان می شود.

۶-پودر ماهی از تعادل اسیدهای آمینه در تطابق با احتیاجات آبزیان برخوردار است.
۷-پروتئین پودر ماهی با توجه به ماده خاص مصرفی و تکنولوژی تولید با درصدهای متفاوت بین ۵۵% الی ۷۲% موجود می باشد. پودر ماهی مرغوب معمولا بالاتر از ۶۰% پروتئین دارند.
۸-ازت آزاد یا T.V.N  به تازگی پودر ماهی بستگی دارد و نباید از ۱۳۰ میلی گرم درصد بیشتر باشد.
۹-چربی پودر ماهی بر حسب نوع ماهی از ۴/۳ تا ۳/۱۱ درصد متفاوت می باشد. چربی به علت افزایش فساد پذیری و بالا بودن امکان خودسوزی عامل منفی تلقی می شود. میزان چربی در  پودر ماهی باید کمتر از ۱۰% باشد و برای نگهداری آن از آنتی اکسیدان استفاده شود.

خلاصه ای از روش تولید پودر ماهی به روش کانتنیوس یا پیوسته
روش کانتنیوس روشی است که در این سیستم مواد اولیه اندک اندک ولی به صورت پیوسته و بدون وقفه به روش پخت و پرس و خشک کردن صورت می گیرد و مدت تولید در این روش از ابتدای ورود مواد اولیه تا مرحله کیسه گیری و توزین کیسه ها حدود ۴۰ دقیقه می باشد که با توجه به زمان اندک تولید کیفیت نوع محصول بالا می باشد.

۱-تحویل گیری : شامل دو دسته ضایعات کنسروی که شامل گوشت خرد شده و استخوان برگشت داده شده از کنسرو سازی می باشد و گروه بعدی نیز شامل ماهی های غیرماکول و یا ماهی هائی که چندان مصرف انسانی ندارند ، می باشند. که بعد از تحویلگیری و شستشو توسط بالابر حلزونی به سمت سالن تولید هدایت می شوند.

۲-پخت : در این دستگاه که طول آن ۴ متر است بار ضایعات از اطاق تحویلگیری توسط بالابر به این قسمت هدایت شده و از جداره دستگاه بطور غیر مستقیم تا حدود ۱۷۰ درجه سانتی گراد و از داخل نیز بخار مستقیم تا دمای ۲۲۰ درجه سانتی گراد به آن داده شده تا بار بصورت له شده و داغ بعد از ۵ دقیقه وارد مرحله پرس شود.

۳-پرس : در این مرحله بار ضایعات به روش پرس حلزونی پرس شده تا حدود ۷۰% خون ، آب و چربی آن گرفته شده و الباقی به صورت تفاله خشک وارد مرحله خشک گردد.

۴-خشک کردن : بار پرس شده در این قسمت که به طول ۱۲ متر است و در دمای غیر مستقیم ۱۸۰ درجه سانتی گراد می باشد به جلو رانده می شود که در آخر پودر حاصل کاملا خشک و داغ می باشد و به قسمت سرد کن هدایت می شود.

۵-سرد کن : در این قسمت پودر داغ توسط هوای سرد مستقیم و جداره سرد دستگاه که با سیستم خنک کن سرد می شود ، گرمای آن گرفته و در همین مرحله به مقدار ۷ در هزار آنتی اکسیدان اضافه می گردد.

۶-آسیاب و کیسه گیری : پودر خروجی از سرد کن به طرف آسیاب هدایت شده و سپس توسط دستگاه پنومات و پرکن کیسه گیری می شود و بعد از توزین توسط سردوز ، گونیها دوخته و آماده می گردد.

مواد تغذیه از نظر علم تغذیه به دو دسته تقسیم می شوند :
مواد معدنی و مواد آلی

مواد معدنی نیز خود به دو دسته تقسیم می شوند:
الف-عناصر ضروری شامل :
۱-عناصرعمده (macroelements  ) مانند کلسیم ، فسفر ، پتاسیم ، سدیم ، منیزیم ، کلر ، گوگرد
۲-عناصر کمیاب ( microelements ) مانند آهن ، مس ، کبالت ، منگنز ، روی و …

ب-عناصر غیر ضروری : مانند تیتانیوم ، سرب و ….
از بین عناصر معدنی کلسیم ، کاتیون بوده و فسفات ، آنیون می باشند. حلالترین و در عین حال قابل جذبترین شکل عناصر برای آبزیان پرورشی حالت ساده یونی اتم یا گروه یونی اتم است.

کلسیم فراوان‌ترین عنصر معدنی موجود در بدن ماهیان و آبزیان پرورشی بوده و جزء مهم استخوان و دندان ماهیان و اسکلت خارجی سخت پوستان می باشد. به طوریکه ۹۸% کل کلسیم بدن در استخوان و دندان و اسکلت خارجی قرار دارد.
علاوه بر این کلسیم جزء لازم سلول های زنده و مایعات بافتی است این عناصر برای فعالیت تعدادی از سیستم های آنزیمی شامل آنهائی که در انتقال جریانات عصبی و همچنین انقباضات ماهیچه ای دخالت دارند ، لازم و ضروری است.

ویتامین ( D3 ) (کولکسیفرول ) ، جذب کلسیم را در روده به شدت افزایش می دهد. بنابراین برای جذب کلسیم از دستگاه گوارش آبزیان وجود این ویتامین ضروری است.
در کپور ماهیان به دلیل عدم وجود معده و غدد ترشحی اسید معده هنگامی که منبع کلسیم جیره پودر استخوان باشد جذب موثری توسط این ماهیان دیده نمی شود. بنابراین اگر منبع کلسیم از منو کلسیم فسفات و یا پودر میکرونیزه صدف معدنی ( فسیلی ) باشد قابلیت جذب کلسیم در دستگاه گوارشی این ماهیان به شدت افزایش می یابد.

علائم کمبود کلسیم در آبزیان پرورشی :
۱-تعویق رشد و کارائی ضعیف تغذیه
۲-کاهش مصرف غذا
۳-کاهش فعالت و افزایش حساسیت به استرس های محیطی
۴-تغییر حالت در اسکلت داخلی و خارجی بدن
۵-نا هماهنگ و غیر عادی شنا کردن
۶-حساسیت به خونریزی داخلی
۷-کاهش طول عمر و افزایش تلفات
۸-کاهش تحریک پذیری اعصاب و بافت ماهیچه ای بدن

منابع تامین کلسیم مورد نیاز آبزیان پرورشی :
پودر ماهی ، پودر ضایعات کشتارگاهی دام و طیور و پودر استخوان منابع غنی کلسیم می باشند ولی از آنجائی که کلسیم و فسفر این منابع به صورت تری فسفات کلسیم می باشد ، قابلیت دسترسی اندکی برای آبزیان پرورشی به خصوص کپور و میگو دارد.
قابلیت دسترسی به کلسیم معدنی بستگی به قابلیت حل نمک مربوطه داشته و با آن رابطه مستقیم دارد.

بنابراین منو فسفات کلسیم به همراه پودر صدف میکرونیزه غنی شده با ویتامین ( D3 ) بهترین منابع تامین کننده کلسیم و فسفر برای آبزیان پرورشی می باشد.

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 5.00

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×
    ورود / عضویت