نکاتی در مورد خرید و نگهداری ماهی قرمز

2

ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت و کنترل شهرداری و دامپزشکی تهیه و از خرید ماهی از فروشندگانی که ماهی ها را به صورت متراکم و در محل و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی (از قبیل شرایط نامناسب اکسیژنی و دمایی آب) نگهداری می نمایند، خودداری نمایند.

ماهی قرمز، دارای ظاهر، تحرک مناسب و شنای متعادل باشد و از خرید ماهیانی که علائمی چون جمع شدن و تا خوردن باله‌ها، وجود لکه های پنبه مانند در اطراف دهان، زخم یا لکه‌های سفید متمایل به خاکستری یا قرمز روی بدن دارند ، خودداری شود.

لبه باله‌ها نباید خورده و سائیده شده باشد، چشم‌ها نباید به صورت یکطرفه یا دوطرفه بیرون زده باشد و پولک‌های (فلس‌های) ماهی نیز نباید ریخته شده باشد.

در نگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز مثلاً در خانه و کنار سفره های هفت سین مقدار آب موردنیاز هر قطعه ماهی انگشت قد حداقل یک لیتر منظور شود و یک تا دو بار در هفته آب ماهیان را تعویض کنید و از شن و ماسه های رنگی و تیز جهت تزئین آکواریوم ها و تنگ های ماهیان استفاده ننمایید.

 

آب مورد استفاده بدین منظور باید بهداشتی بوده و در مورد آب های شرب شبکه آبرسانی شهری باید یا کلرزدایی شده و یا جهت تعادل گازها و خروج کلر قبل از مصرف حداقل به مدت ۴۸ ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره گردد.

در صورت عزیمت به مسافرت و یا ترک منزل ماهیان را دراماکن محصور مجاز مشخص شده جهت این منظور رهاسازی کرده و یا آن را به اقوام خود داده و یا به آکواریوم دارها تحویل نمایید.

از قرار دادن آکواریوم ها و یا تنگ های ماهی در جلوی نور مستقیم آفتاب، کنار شومینه ها و یا داخل آشپزخانه خودداری نمایید.

 

دمای محیط بهترین دما برای زندگی این ماهی ها از حدود ۱۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد می باشد. دمای محیط هرگز نباید به طور ناگهانی تغییر کند. اما تغییر تدریجی و ملایم دمای محیط یا آب برای آنها قابل تحمل می باشد.

 

غذای ماهی‌ها

گرچه عمدتا ماهی قرمز را به جهت نگاهداری در آکواریوم پرورش می‌دهند اما در ایران در رودخانه‌های حوزه آب ریز دریای خزر نیز می‌توان آنان را یافت. در قدیم مردم ماهی قرمز را در طول سال در خانه‌های خود نگه می‌داشتند و شاید به همین دلیل است که این ماهی‌ها، ماهی حوضی نیز نامیده می‌شوند.

در قدیم خانه‌ها وسیع بودند و حوض‌های بزرگ درآنها وجود داشت و اکثر حوض‌ها دارای آب راکد بودند که خود مرکزی برای تولید حشرات بود. ماهی‌های قرمز براساس ساختار زیستی شان به‌خوبی درآب‌های راکد می‌توانند زندگی کرده و برای تغذیه خود از تخم حشرات استفاده کنند.

باتوجه به آنچه گفته شد، تغذیه ماهی‌ها در تنگ، از اهمیت بالایی برخوردار است و بهترین کار این است که از غذاهای مخصوص آنها استفاده شود. غذای ماهی نیز باید در ظروف کاملا دربسته و در جای خشک، خنک و تاریک نگهداری شود. توجه به تاریخ مصرف غذای ماهی یکی از اصول اولیه خرید و نگهداری است. از غذاهایی که تاریخ مصرف آن گذشته است هرگز برای تغذیه ماهی استفاده نکنید.

ماهى قرمز بایستى با غذاهاى کم پروتئین و سرشار از کربوهیدرات شناور در سطح آب تغذیه شود، این ماهی بایستى دوبار در روز و درمدت یک تا دو دقیقه تغذیه شود.غذادهى بیش از حد باعث انباشت مواد آلى و دفعى و در نتیجه مسموم شدن ماهى خواهد شد. از خرده‌های ریز نان یا حبوبات پخته شده یا زرده تخم مرغ می‌توان به‌عنوان غذای این ماهی‌ها استفاده نمود.

 

نکاتی در مورد خرید و نگهداری ماهی قرمز

– ماهی قرمز را از مراکزمعتبر و تحت نظارت و کنترل شهرداری و دامپزشکی تهیه نمایید، از خرید ماهی ازفروشندگانی که ماهیها را به صورت متراکم و درمحل و درشرایط نامناسب بهداشتی و زیستی نگهداری می نمایند خودداری کنید، همچنین ماهی قرمز دارای ظاهر و تحرک مناسب و شنای متعادل باشد.

– ازخرید ماهیانی که دارای علایمی همچون باله ها به صورت تاخورده و جمع شده درآمده باشد، دراطراف دهان یا سطح بدن، لکه های پنبه مانند مشاهده شود، روی سطح بدن، زخم یا لکه های سفید متمایل به خاکستری یا قرمزمشاهده شود و یا آنکه بدن رنگ پریده و لکه لکه شده باشد، لبه باله ها خورده و ساییده شده باشد، ماهی بی قرار بوده و بدون آنکه دریکجا قرارگیرد پیوسته بدن خود را به اطراف بمالد، چشم ها به صورت یکطرفه و یا دوطرفه بیرون زده باشد، پولکهای ماهی ریخته باشد، خودداری نمایید.

– درنگهداری طولانی مدت ماهیان قرمزبه طورمثال درخانه و کنارسفره های هفت سین مقدار آب مورد نیازهرقطعه ماهی انگشت قد، حداقل یک لیترمنظور شود، ضمن اینکه یک تا دوباردرهفته آب ماهیان را تعویض کنید و از شن و ماسه های رنگی و تیزجهت تزیین آکواریوم و تنگهای ماهیان استفاده ننمایید.

– شستشوی دوره ای آکواریوم ها و ضدعفونی وگندزدایی آنها با محلولهای نمک طعام(۳۰ گرم در لیتربه مدت ده دقیقه)، ترکیبات آمونیوم ۴ تایی به مقدار۱-۱/۰ گرم درلیترآب به مدت ۱تا ۱۵ دقیقه و یا ترکیبات یددار به مقدار۲۰۰ میلی گرم درلیتر آب به مدت ۱۰ ثانیه، استفاده از دستکش به خصوص برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی ازدیگر توصیه های سازمان برای خرید و نگهداری ماهی قرمزدرایام نوروزاست.

– شستشوی کامل دستها با آب و صابون بعد ازهرباردست زدن به آب یا ماهیان زینتی، جلوگیری ازدست زدنکودکان به ماهیان وآموزش بهداشت فردی به آنها وعدم دستمالی چشم، صورت و دهان بعد ازکاربا آکواریوم، نگهداری مناسب غذاهای ماهیان آکواریومی درجاهای خنک و تاریک و خشک در ظروف کاملا بسته ورعایت تاریخ مصرف برای این مواد غذایی توصیه شده است.

– ماهی قرمزباید با غذاهای کم پروتئین و سرشارازکربوهیدرات تغذیه شوند و بهتراست که غذا درسطح آب شناور بماند، استفاده ازغذای آماده بهتراست و غذادهی باید یک یا دوبار درروز و به اندازه ای باشد که درمدت یک تا دو دقیقه مصرف شود.

– رعایت دوره ای حداقل ۲هفته ای قرنطینه ای برای ماهیان جدیدالورود دریک آکواریوم جداگانه،جداسازی تمامی موارد اختلال و بیماری از سایرماهیان و طی دوره زمانی برای آنها، مراجعه به دامپزشک در صورت بروزهر نوع علایم و ناراحتی درماهیان آکواریومی، مراجعه به پزشک درصورت بروزهرنوع علایم و ناراحتی های پوستی از سوی سازمان دامپزشکی به مردم توصیه شده است.

– آب مورد استفاده برای این منظور باید بهداشتی بوده و درمورد آبهای شرب شبکه آبرسانی شهری باید یا کلرزدایی شود و یا برای تعادل گازها و خروج کلرقبل از مصرف حداقل به مدت ۴۸ ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره شود.

– درصورت عزیمت به مسافرت و یا ترک منزل ماهیان را دراماکن محصورمجازمشخص شده برای این منظور رهاسازی کرده و یا آن را به اقوام خود هدیه و یا به آکواریوم دارها تحویل دهید همچنین از قراردادن آکواریوم ها و تنگهای ماهی درجلوی نورمستقیم آفتاب، کنار شومینه ها و یا داخل آشپزخانه خودداری کنید.

2 نظرات
  1. طراحی چهره سیاه قلم می گوید

    سلام.ممنون .خیلی خوب بود.از دست اندرکاران وبسایت به این خوبی سپاسگزارم

  2. دانلکشن می گوید

    وای خیلی خوبه ساییتون

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.